Jaký byl náš třetí týden

22.09.2018 13:19

V Živé abecedě už jsme se dostali do Písmenkových hor a seznámili se s prvními dvěma písmenky. Už bychom měli umět poznat M a A. Učíme se poznávat všechny čtyři tvary písmene - velké tiskací, malé tiskací, velké psací a malé psací. A tak všemožně vyhledáváme, kroužkujeme a vybarvujeme. Bavilo nás, když nasněžila písmenka a my v nich jako správní detektivové vyhledávali ta, která už známe.

Na mazací tabulky před psaním do písanky zkoušíme psát nanečisto čáry.  Čekají nás „pršičáry“ a „drakovky“, na které už se budeme muset víc soustředit a víc se snažit. To už totiž bude opravdové psaní.

Trénujeme roztleskávání a určování počtu slabik, určujeme co slyšíme na začátku, co slyšíme na konci. Vymýšlíme co nejvíc slov, která na dané písmenko začínají. Hrajeme hru "Písmenko nás probudí", kdy nás vzbudí jen slovo, které začíná na určené písmenko. 

V matematice počítáme do 5 - určujeme počet puntíků, ukazujeme číslice, ukazujeme na prstech. Trénujeme orientaci v prostoru, určujeme co je nahoře, dole, kdo je první, poslední, řadíme obrázky podle velikosti. Bude nás čekat porovnávání.  To už jsme trošičku zkoušeli, když jsme na koberci počítali s víčky od PET lahví.

V prvouce jsme si povídali o místnostech ve škole a také o tom, jak se dopravujeme do školy, jaké dopravní prostředky známe a jaké poznáme dopravní značky.

Při pracovku jsme předvedli, jak umíme vybarvovat, stříhat a lepit a vyrobili jsme si želvičky. 

Při výtvarce jsme kreslili paní učitelku.

No a hlavně! Během našeho detektivního jsme začali získávat otisky prstů. Ty jsou za různé aktivity, práci navíc, za služby, za aktivitu při hodině, za snahu, za vzorné chování, za plnění domácích úkolů.   Úkol, za který je zalaminovaný barevný otisk, poznáte podle tiskátka. 

  

Otisky si děti ukládají do igelitových pytlíčků na důkazy (se zipem), který mají u sebe v lavici. Jakmile nasbírají deset otisků, znamená to, že dopadli pachatele. Otisky vymění za pochvalu do žákovské knížky, malou odměnu a obrázek se zločincem, kterého si nalepí do svého přehledu na nástěnce. Kdo bude nejšikovnější detektiv?

Více fotek (+ 3 krátká videa) ze třetího týdne najdete ZDE.