Jeřabinový týden

03.10.2020 13:28

V přírodě jeřabiny krásně rozzáří podzim a potěší naši duši. Červené kuličky jeřabin k podzimu prostě patří a my si je často domů nosíme jako krásnou dekoraci. A protože už začal podzim, donesli jsme si je i k nám do třídy a udělali jsme si takový červený jeřabinový týden.

A protože se teď věnujeme abecedě, týdenní téma jsme odhalili tak, že jsme na mazací tabulku zapisovali písmena, která jsou v abecedě za zadaným písmenem a vyšlo nám slovo JEŘABINY. Pak jsme písmena z tohoto slova seřadili podle abecedy a protrénovali si tvary psacích písmenek. Ve skupinách jsme vymýšleli co nejvíce slov, která začínají také na písmenko J jako jeřabiny.

 

Pak jsme si přečetli článek o jeřábu obecném. V křížovce jsme zjistili, že se mu také říká jeřáb ptačí. Ukázali jsme si rozdíl mezi planým jeřábem obecným a jeřábem sladkoplodým, který má chutnější plody a poznáme ho podle listů, které jsou zubaté jen do poloviny. Dočetli jsme se, že jeřabiny jsou zdraví prospěšné, avšak syrové nejsou příliš vhodné, protože způsobují nevolnost.  Abychom bez obav mohli jeřabiny ochutnat, paní učitelka přichystala jeřabinový kompot, a kdo chtěl, mohl tedy ochutnat vařené bobulky ochucené cukrem, skořicí a hřebíčkem. Někomu chutnaly, někomu ne.

Vyplnili jsme dva jeřabinové pracovní listy - jeden na procvičování abecedy a druhý na matematiku. Vybarvovali jsme kuličky jeřabin podle příkladů, které zadávala paní učitelka, a trénovali jsme rozklady čísel.

Jeřabiny jsme si také ztvárnili výtvarně. Poprvé jsme vyzkoušeli frotáž listů voskovkami. Kuličky jeřabin jsme potom tiskali prsty červenou temperou. Dokreslili jsme stopky a krásné podzimní obrázky byly na světě.

Při pracovních činnostech jsme zase vyzkoušeli naši šikovnost. Jeřabiny jsme nejprve otrhali do mističek, a pak jsme provlékli nit jehlou a navlékli jsme s láskou maminkám krásné náhrdelníky, které na ně čekaly na lavicích jako dárek před třídní schůzkou.

Jeřabiny byly takovým malým zpestřením našeho běžného vyučování a určitě se můžeme těšit ještě na další netradiční dny.

Všechny fotografie z jeřabinového týdne najedete ZDE.