Náš druhý týden ve škole

13.09.2019 15:53

Druhý školní týden utekl jako voda, už jsme opravdoví školáci. Učení nám jde pěkně od ruky a příští týden nás už bude čekat první písmenko. A co je u nás ve třídě nového?

UČÍME SE HROU

Poznáváme po slepu zvuky, počítáme ťukání a podle toho cvičíme nebo zvedáme kartičky s čísly a puntíky. Hrajeme na kukačku, snažíme se přijít na to, co se změnilo, s básničkami procvičujeme pravolevou orientaci a také prsty před psaním. Píšeme na interaktivní tabuli a na mazací tabulky. Používáme kartičky s obrázky, které roztleskáváme na slabiky a u kterých určujeme první a poslední hlásku. Hrajeme si na marťany a překládáme marťanskou řeč (p – e – s je pes). Počítáme s indiánskými pery.

Naučili jsme se legrační písničku s pohyby, kterou jistě budeme často zpívat: 

    Kdo jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát, 
    kdo jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát, 
    kdo jsi kamarád, tak budeš rád, 
    že si s námi můžeš hrát, 
    že nás můžeš napodobovat.

TIŠÍCI

Poprvé nám na lavice vyskákali „tišíci“ – skřítkové, kteří sledují naši práci. Ale vydrží na stole jenom tehdy, když je naprosté ticho, mluvení se totiž bojí. V případě, že se začne povídat, se schovávají zpět do krabičky, ze které vyskákali… Když od nás tišíci neutečou, vyměníme je potom za malý bonbonek.

SBÍRÁME PERA DO ČELENKY - MOTIVACE

 

Skuteční indiáni získávali svá pera do čelenky za různé významné skutky. My budeme během našeho indiánského školního života také získávat pera do čelenky. Za různé aktivity, práci navíc, za služby, za aktivitu při hodině, za snahu, za vzorné chování, za plnění domácích úkolů budeme dostávat malá barevná pírka. Ta si děti budou ukládat do plastových dóziček, které jsme si rozdali, polepili jmény a děti je mají u sebe v lavici. Jakmile nasbírají deset pírek, vymění je za pochvalu náčelníka Bystré oko do žákovské knížky, malou odměnu (hračka z kindervajíčka či samolepka) a velké pero do své čelenky na nástěnce. Jsem zvědavá, kdo bude mít na konci roku nejvíce per a nejkrásnější čelenku. Čelenky jsme si namalovali při výtvarce.

 

SLUŽBY

Děti jsou tak aktivní, že už jsme si rozdělili služby. Stále mi chtěl někdo pomáhat rozdávat sešity, holky zase chtěly měnit kalendář, nedělá nám problém ani úklid… A tak jsem se rozhodla, že se službami nebudeme otálet a zkusíme to už takhle od začátku. Budeme si je pravidelně střídat po 14 dnech.

  • Služba na tabuli se stará o to, aby byla smazaná jak od kříd a fixek, tak i elektronicky.
  • Služba na sešity pomáhá rozdávat a hlídá, aby byly odevzdané sešity pěkně srovnané na hromádce.
  • Služba na úklid má na starost čistotu ve třídě a pomáhá s úklidem pomůcek a různých kartiček.
  • Služba na kalendář přeměňuje na nástěnce s kalendářem dny a počasí a každé ráno nám vše zahlásí: Dnes je pátek 13. září 2019, včera byl čtvrtek a zítra bude sobota. Je podzim a venku je mlha.
  • Služba na aktovky před obědem dohlíží, aby byly aktovky u družiny pěkně srovnané, potom jde dopředu a vede děti na oběd.
FOTOGRAFIE Z DRUHÉHO ŠKOLNÍHO TÝDNE NAJDETE ZDE.