Výskyt vší

07.09.2016 15:40

Milí rodiče,

ve třídě jsou bohužel už hned zpočátku hlášeny vši. Prohlédněte prosím důkladně vlasy svým dětem a v případě výskytu vší proveďte důsledně všechna potřebná opatření proti jejich dalšímu šíření. Děti nechte doma po dobu nutnou k odvšivení. Je to jinak nekonečný boj... Děvčatům nedoporučuji nosit rozpuštěné vlasy. 

Děkuji.

Jak se zbavit vší - návod doporučený odborníky

Co je to veš dětská?

Bezkřídlý hmyz dlouhý 2 až 4 milimetry. Má tři páry nohou opatřených silnými drápy, kterými se přidržuje vlasů. Samičky kladou těsně k pokožce hlavy až sedm vajíček za den, z nichž se líhnou za sedm až deset dní larvy. Čerstvě vylíhlé larvy vší se nazývají hnidy. Jsou světle zbarvené a jen asi 1 mm dlouhé, a proto se snadno přehlédnou. Celý jejich vývoj proběhne za 17 až 25 dní. Samičky se dožívají 3 až 5 týdnů. Larvy i dospělé vši sají krev nejméně třikrát denně. 

Vši se ukrývají ve vlasech, zejména v okolí uší, spánků a zátylku. Veš nemá ráda vysoké teploty ani světlo.

Jak poznáte hnidy?

Hnidy jsou vajíčka vší a vypadají podobně jako lupy. Na rozdíl od lupů nejdou jen tak vytřepat. Zmáčkněte je mezi nehty – a pokud prasknou, jsou živé. Což znamená, že jste se zamoření efektivně nezbavili.

Přenos vší

Veš vždy zůstává v kontaktu s lidskými vlasy a samovolně je neopouští. K přenosu je třeba přímý a nikoliv zběžný kontakt vlasů nemocného a zdravého člověka, k jakému dochází zejména u dětí při kolektivní práci ve škole, při hrách a podobně.

Dospělá lezoucí veš si jednoduše „přestoupí“ na nového hostitele, kde klade nové hnidy a životní cyklus se opakuje. Přenos vzduchem není možný. Dlouho se diskutovala možnost přenosu na předmětech, například na hřebenech, ale dle nejnovějších publikací se jeví jako značně nepravděpodobná. Pravděpodobnější je přenos pomocí tkanin (čepic, ručníků, ložního prádla, čalounění), do kterých se veš zachytí. Dojde-li včas ke kontaktu tkaniny s vlasy člověka, může veš takto osídlit nového hostitele. Nemá na to však mnoho času. Jakmile se parazit ocitne mimo hostitele, ztratí tak zdroj obživy. V řádu několika hodin se dehydratuje a vyčerpá, ztratí schopnost sát a poté se i pohybovat. Hyne cca do 24 hodin od posledního sání, s klesající teplotou okolí se však tato doba může prodlužovat.

Příznivým prostředím k šíření vší jsou všechny dětské kolektivy, ať už se jedná o pravidelnou školní a zájmovou činnost, nebo o jednorázové akce typu letních táborů a sportovních výcviků. Děti se při práci, hře nebo tanci nevědomky hlavami dotýkají – z tohoto důvodu je výskyt nejčastější u dívek ve věku od 6 do 10 let, které se k sobě přibližují častěji než chlapci, a přenos je u nich podpořen i dlouhými vlasy. Obvyklý, a v podstatě téměř jistý, je také přenos mezi sourozenci, zvláště pokud sdílejí společné lůžko.